ASKERLİK ANILARIM 13
TABUR KOMUTANIM
Yedeksubay bölüğünde tabur komutanımız Yrb. Selahattin Gökkartal (rahmetle anıyorum.) yumuşak mizaçlı, güler yüzlü ve babacan tavrıyla her şeyimizle ilgilenirdi. Bizlere karşı sert bir hareketini hiç görmedim.
Bir gün bölük komutanım beni çağırarak, Tabur Komutanının beni görmek istediğini ve gidip görüşmemi söyledi. Bölük komutanının tavrından bu davetten hiç hoşlanmadığını ve tedirgin olduğunu anladım. “Git gör bakalım neden çağırmış.” Dedi.
Tabur Komutanımızın odasına girdim, esas duruşta selamlayarak “beni emretmişsiniz komutanım” diyerek kendimi takdim ettim. Yumuşak üslubu ile okuldaki yaşantımın nasıl gittiğini, bir sıkıntım olup olmadığını sordu. Bir sıkıntım olmadığını söyledim. Daha sonra “beni tanıyor musun, bir düşün “ dedi. Başka bir gözle komutana bakarak düşünmeye başladım. Siması bana hiç yabancı gelmiyordu. “Bir yerden tanıyorum ama çıkartamadım komutanım” dedim. “İyi düşün, seninle sınıf arkadaşıyız” dediğinde hemen hatırladım. AİTİA 1. ve 2. sınıfta bazı derslere geldiğini, ayağında uzun botları olduğunu, sessizce dersi dinledikten sonra gittiğini, diğer talebelerle de bir diyalogunun olmadığını hatırladım. Tabur komutanım hakikaten benim sınıf arkadaşımdı. Birkaç dersten takıntısı olduğunu ve bunları verirse mezun olacağını anlattı. Benden bazı kitaplar ve notlarımı istedi. Bir sıkıntım olursa mutlaka kendisini görmemi de söyledi. İstediği kitap ve notları getireceğimi söyleyip ayrıldım.
Bölüğe geldiğimde bölük komutanı beni kapıda karşıladı. “Hayrola seni neden çağırmış”
Komutanım dedim “izine ihtiyacım olursa kendisini görmemi söyledi.” Kızarak , “peki sen ne dedin?”
“İzine ihtiyacım olduğunda bölük komutanımdan rahatlıkla alabiliyorum” dedim.
Verdiğim cevap bölük komutanımın hoşuna gitmişti, gülümseyerek, “Aferin iyi söylemişsin” dedi.
Bu joker avantajımı hiçbir zaman istismar etmedim. Bir kere zaruretten kullandım: Revirden iki gün istirahat verilmişti. İstirahatı okulda, yatakhanede geçirmem gerekiyordu. Eve gitme talebimi bölük komutanım ret etmedi ve 2 gün idareten izin verdi.
Tabur Komutanım daha sonra hep iyi mevkilerde görev yaptı. Generalliğe terfi ettikten sonra Muhabere Okulu Komutanı, KKK. Mu. Daire Başkanlığı, ASELSAN ve diğer ordu vakıflarında yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.
Ankara Cumhuriyet Lisesi 2. dönemi mezunu ve erken askere gitmemden dolayı hiçbir ACL’ li ile karşılaşmadım. Sadece Hüsnü Çubukçu arkadaşımızın kardeşi Ender Mu. Okulu Foto Film Merkezinde er olarak görevliydi. Eğitim alanında bizim fotoğraflarımızı çekmişti. Cumhuriyet Liseli olarak sadece onunla karşılaştığımı hatırlıyorum.
Şimdi askere gidecek ACL’ li kardeşlerim daha şanslılar. Mutlaka ACL’li bir ağabey ve okul arkadaşına rastlama şansları daha yüksek.
Mehmet Hamurkâroğlu
Rahmetliyi Yüzbaşı iken iken tanıdım. 1957 da Van'da 21nci Seyyar Jandarma Tuğayı Muhabere Bölük Komutanı idi. Rahmetli babam da Tuğgeneral ve Tugay komutanıydı. Ankara koleji son sınıfta öğrenci idim. Yaz tatilinde ailemin yanına Van'a gittim. Yeni yetişiyordum. Araba sevdası beni bir gün babamın makam arabasını kullanmaya itti. Şöförümüz beni direksiyona geçirdi. gaza bastım ve doğru uçuruma yöneldik. korkudan gazı kesmişim. araba gitti ve uçurum kerarındaki telefon direğine vurdu da kurtulduk. sapsarı bir yüzle şaşkın dururken Gökkartal geldi ve bana bir tokat attı. askere bir şey demedi. sonra babama söylemiş. O günlerde rahmetli Gümüşpalanın kızı Yurdanur hanımla nişanlı idi. Aradan yıllar geçti. 1970 de Mamak Muhabere Okulunda yedek subay öğrenci idim. Gökkartal da albaydı. Telli Alayda Asteğmen iken alay komutanı Alb. Muhiddin Kırmızıgül emekli oldu. yerine Gökkartal atandı. Alay eski komutanı uğurlamak ve yeni komutanı tanımak için merasim yerinde yerini aldı. Gökkartal bütün subay ve assubayların elini sıkarak geliyordu. Benim önümde durdu. Elimi sıkarken "Bana bak sakın araçları çarpma" dedi gülerek. Bende "Yok komutanım çarpmam dedim". Rahmetli Gülhane Hastanesinde yatarken her gün ziyaretine gittim. Son nefesini verirken bile orada idim. Büyük adam ve iyi insandı. Allah rahmet eylesin.
YanıtlaSil